Ainoa oikea vaihtoehto?

12.11.2010
Scott Barney teki vakavan virheen astuessaan humaltuneena auton rattiin. Oliko virhe anteeksiantamaton vai olisiko SaiPalla sittenkin ollut muitakin vaihtoehtoja?

Tiistai 9.11.2010 oli SaiPalle kaiken kaikkiaan surullinen päivä. Joukkueen kultakypärä ja paras pistemies oli jäänyt poliisin haaviin aamuyöllä puhaltaen törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät 1,72 promillen lukemat.

Kun tieto kiinnijääneen henkilöllisyydestä levisi nettipalstoilla, alkoi heti kommentoijien jakautuminen kolmeen leiriin. Yksi osa ei nähnyt Scott Barneyn jatkamiselle SaiPassa mitään mahdollisuuksia, toinen halusi miehen pitää vakavasta rikoksesta huolimatta. Vähemmistö ei joko uskaltanut ottaa vahvasti kantaa kumpaankaan suuntaan tai oli aidosti ristiriitaisten tunteiden vallassa.

SaiPan johtoportaassa ei kuitenkaan aikailtu. Hallituksen puheenjohtaja Timo Tersa ilmoitti varsin pian tapahtumien tultua ihmisten (ja omaan) tietoon, että Scott Barneyn pelit SaiPassa ovat pelattu. Giljotiini poisti SaiPasta nopeasti sen aineksen, joka uhkasi koko seuran edustamia elämänarvoja.

Vaan mitä nuo arvot ovat?

Urheilijan on vietettävä urheilijan elämää, sitä ei kiistä kukaan. Ammattijääkiekkoilijan tulee ymmärtää, että palkan maksavaa seuraa edustetaan myös vapaa-aikana ja vaikka emme Kiinassa eläkään, tulisi käyttäytymisen olla ammattiurheilijalle ja nuorten esikuvalle sopivaa.

SaiPan ratkaisu potkia Barney ulos automaattisesti oli kuitenkin ajatuksia herättävä, vaikka moni onkin ratkaisun takana sataprosenttisesti.

Yksi seuran Scott Barneyn nopeiden potkujen mukana lähettämä viesti on se, ettei SaiPassa anneta toisia mahdollisuuksia. SaiPan mukaan rattijuopumus on anteeksiantamaton rikos. Linja on rattijuopumuksissa tietysti selkeä, sillä myös valmentaja Heikki Mälkiä lähti joukkueesta rattikäryn jälkeen. Tuolloin lukemat olivat 0,94 ja Mälkiä erosi itse keskusteltuaan SaiPan johdon kanssa.

Vaihtoehto Barneyn tapauksessa välittömille potkuille olisi ollut pelaajan suostumuksella tehty palkanalennus ja ehdoton päihdekielto sopimuksen loppuun asti. Barney oli palkanpidätykseen ja valistustyöhönkin valmis mutta SaiPassa päätös oli jo tehty. Kenkää ilman armoa.

Loppuun on vielä pakko lisätä, että rattijuopumus on sellainen rikos, ettei tarkoitus ole sen vakavuutta vähätellä. Pääasiallisen rankaisemisen pitäisi kuitenkin jäädä yhteiskunnalle ja poikkeuksellisen perhemäisen työyhteisön - jääkiekkojoukkueen - pitäisi tukea omiaan.

Willimiehet

2015
#KSFSK
Yhdessä tätä hommaa tehdään
2014
Vaihtoehto läpsyttimille?
"Only" ice hockey
Missä olit kun...
Are you ready Europe?
2013
Avoimen liigan puolesta
Sisältöä!
Meidän jengi
Kaiteella: Jani Nieminen
Hävettääkö, Eero Tuominen?
Kiitos Hattu
Invaasio 2012
2012
Kannattajissa on eroja
Toimittajantyön sietämätön vaikeus
Keltamusta syksy
#OurBoySals
@Lahti 06102012
Tänään on se päivä
Taking it to the streets
Kun scene itseään jalkaan ampui
Kiitos ja onnea, Atu!
Laulutreenit
Tikulla silmään!
2011
Willimiehet + analyysi = match made in heaven
Welcome back Richard!
Joko sinä luovutit?
Fanikatsomot taas tulimerenä!
Yle Etelä-Karjala harjoittelee paskaa uutisointia
Palaa vai eikö palaa - siinäpä kysymys
Lahdessa käytiin toistamiseenkin...
2010
Willimiehet vastaavat huutoon
Scott Barneyn kirje SaiPan kannattajille
Ainoa oikea vaihtoehto?
Lahti haltuun - osa yksi
Jyväskylä - kulttuurin kehto
Willimiehet nyt netissä!