Fanikatsomot taas tulimerenä!

07.09.2011
Tiistaina syyskuun kuudes päivä kuluvaa vuotta kirjoitettiin jälleen yksi luku Suomen surullisella tavalla fanaattisempaa kannattajakuntaa sortavaan kirjaan. Viranomaiset Palloliiton suureksi huojennukseksi määrittelivät suuret overhead -tifot välittömiksi paloriskeiksi ja kielsivät niiden käytön. Vaikka päätös tehtiin jalkapallokannattajien ollessa keskipisteessä vaikuttaa se tietysti yli lajirajojen.

On jotenkin toivotonta yrittää ymmärtää viranomaistahojen määrittelyt siitä riskistä, minkä overhead -tifot heidän mielestään sisältävät. Kyseinen muovi siis palaa ja pudottelee sulaa muovia. Tätä ei tietenkään voi kiistää ja vaikka se tärkeä havainto onkin ei se ole olennaisin asia tässä farssissa. Olennaista olisi kysyä kuka tällaisen muovin katsomossa sytyttäisi palamaan ja miksi.

Voimme melko helvetin varmasti sanoa, että kukaan, joka on ollut tekemässä useiden neliömetrien kokoista taideteosta ei halua sitä polttaa varsinkaan kannattamansa joukkueen ottelussa. Yhtä varmasti voimme väittää, ettei kukaan, joka on riittävän lähellä kyseistä taideteosta halua sitä sytyttää, koska - kuten viranomaiset ovat aukottomasti osoittaneet - sytyttäjä joutuisi välittömään hengenvaaraan ilmiliekeissä roihuvan muovi-infernon läheisyydessä.

Näin voimme sulkea tahalliset sytyttämiset yhtä (meidän mielestä jopa huomattavasti vähemmän) todennäköiseen kategoriaan kuin missä tahansa julkisella paikalla tapahtuvan joukkosurman. On siis käsiteltävä seuraavaksi vahingossa tapahtuvaa syttymistä.


Myös he selvisivät hengissä uhkaavasta vaaratilanteesta.

Katsomoissa avotulen teko on kielletty. Katsomoissa on kielletty myös tupakointi ja aivan varmasti katsomoissa on kielletty sytkärien heiluttelu vähimmissäkään määrin palavan materiaalin läheisyydessä. Mikä olisi siis se skenaario, jossa joku vahingossa saisi kyseisen muovin syttymään?

Todennäköisesti tämä on se hetki, jolloin viranomaiset vetävät soihtukortin hihastaan ja kertovat miten soihtuja on kielloista huolimatta poltettu katsomoissa. Haluamme tässä kohtaa muistuttaa tämän kirjoituksen kolmannesta kappaleesta. Soihtuja - jotka pitäisi tietysti ehdottomasti jättää katsomoiden ulkopuolelle mutta myös jäädä turvatarkastuksissa järkkäreiden käsiin - ovat polttaneet äärimmäisen todennäköisesti juuri ne henkilöt, jotka viimeisimpänä haluavat kyseiset taideteokset polttaa. Näin ollen soihdut eivät varmasti pala niin, että muovin syttymisvaara olisi välitön.

Emme ole sitä mieltä, että kaikessa pitäisi odottaa jotain pahaa ensin tapahtuvan, ennen kuin se kielletään. Jotain selkeää perustetta kielloille pitäisi kuitenkin olla. Vuosien aikana tuhannet overhead -tifot, joita Keski-Euroopassa ollaan nähty soihtujen ympäröivänä ja ilman kertovat, että riski on olematon. Tifot eivät ole palaneet muualla, eivätkä ne palaisi Suomessakaan.

Aiheesta tulevaisuudessakin jankaten,
Willimiehet

2015
#KSFSK
Yhdessä tätä hommaa tehdään
2014
Vaihtoehto läpsyttimille?
"Only" ice hockey
Missä olit kun...
Are you ready Europe?
2013
Avoimen liigan puolesta
Sisältöä!
Meidän jengi
Kaiteella: Jani Nieminen
Hävettääkö, Eero Tuominen?
Kiitos Hattu
Invaasio 2012
2012
Kannattajissa on eroja
Toimittajantyön sietämätön vaikeus
Keltamusta syksy
#OurBoySals
@Lahti 06102012
Tänään on se päivä
Taking it to the streets
Kun scene itseään jalkaan ampui
Kiitos ja onnea, Atu!
Laulutreenit
Tikulla silmään!
2011
Willimiehet + analyysi = match made in heaven
Welcome back Richard!
Joko sinä luovutit?
Fanikatsomot taas tulimerenä!
Yle Etelä-Karjala harjoittelee paskaa uutisointia
Palaa vai eikö palaa - siinäpä kysymys
Lahdessa käytiin toistamiseenkin...
2010
Willimiehet vastaavat huutoon
Scott Barneyn kirje SaiPan kannattajille
Ainoa oikea vaihtoehto?
Lahti haltuun - osa yksi
Jyväskylä - kulttuurin kehto
Willimiehet nyt netissä!