Palaa vai eikö palaa - siinäpä kysymys

04.02.2011
Willimiehet ottaa kantaa paloturvallisuus vastaan tifot -taisteluun.

Keskustelu lähti vellomaan, kun Jokerien faneilta kiellettiin ulkoilmaotteluun suunniteltu jättimäinen tifo. Tifo - suomennettuna "katsomotaide" - olisi ollut suurin koskaan Suomessa nähty ja nostattanut varmasti kyseisen ottelun arvoa ja tunnelmaa katsomossa.

Koko komeus kuitenkin kiellettiin, koska viranomaisten mukaan on mahdollista, että kyseinen luomus leimahtaa tuleen joko itsestään tai vahingossa. Ilmeisesti viranomaiset ovat myös sitä mieltä, että joku ihan oikeasti voi haluta tahallisesti sytyttää valtavan muovipeiton ollessaan itse joko sen alla tai sen välittömässä läheisyydessä.

Myös Willimiehet on joutunut jännittämään paloturvallisuustestien tuloksia. Vain minuutteja ennen kuin SaiPa - Ilves ottelussa 20.3.2010 piti nähdä Willimiesten / SaiPaFanien toteuttama meidän mittakaavalla varsin iso tifo joutui tifossa käytetty muovi SM-liigan turvallisuuspäällikkö Simo Siiran ja SaiPan järjestyksenvalvonnan esimiehen Jarmo Maijasen testiin. Testissä muovi - sama muovi, jota tietääksemme myös Jokerien kannattajat käyttävät - todettiin turvalliseksi käyttää ja tifo sai "esitysluvan".

Nyt riskiarviot kuitenkin ovat muuttumassa ja viranomaisten mielipide on tiukentumassa. Haluamme sanoa, että meillä on aina ollut hyvät välit SaiPan otteluiden järjestyksenvalvojiin ja kaikkiin tifoviritelmiimme on suhtauduttu positiivisesti. Jokerien kannattajien tifon kieltäminen antaa kuitenkin sellaisen viestin koko tämän fanikulttuurin kannattajille, että päätimme ottaa asiaan kantaa katsomossa torstaisessa SaiPa - KalPa -ottelussa.


Riski vai ei?

Mistä tässä nyt sitten on oikeastaan kysymys? Viranomaisten mielestä isot muoviset (yli 1x1 m) kannatusmateriaalit ovat paloturvallisuusriski. Kaikki tähän mennessä viranomaisilta saatu tieto viittaa siihen, että "aidan toisella puolella" luullaan kyseisen materiaalin syttyvän äärettömän herkästi ja palon leviävän räjähdysmäisesti.

Esitämme nyt pari näkökulmaa siitä miksi meidän mielestä viranomaisten puolella riskiä liioitellaan hulvattomasti.

Tifoissa käytetty muovi syttyy palamaan vain avotulesta, joka on luonnollisesti ehdottomasti kielletty katsomoissa. Muovi ei siis syty palamaan palavasta savukkeesta tai muusta vastaavasta. Jopa soihdulla muovi on vaikea saada palamaan avoliekillä. Kun muovin palamaan sitten saa, ei palaminen ole räjähdysmäistä, vaan se palaa pienellä liekillä ja hitaasti.

Väitämme myös, että kukaan ei ole niin idiootti, että sytyttäisi tahallisesti muovin, jonka alla (tai välittömässä läheisyydessä) itse on.

Yksi suurimmista ongelmista asiassa on viranomaisten halu nähdä kaikki riski pahimman mahdollisen skenaarion mukaan. Jos pienikin riski on olemassa, sen toteutumismahdollisuutta liioitellaan reilusti. Tämä johtunee siitä, että vastapuolella on hyvin heikosti organisoitunutta väkeä ilman minkäänlaisia kunnon painostuskeinoja. Selkokielellä: Hajanaista faniväkeä on helppo kyykyttää.

Mikäli tifomuovin ja soihtujen yhteissumma olisi katastrofi edes lähelle sillä todennäköisyydellä, minkä viranomaiset haluavat kannattajille ja suurelle yleisölle syöttää, lukisimme lähes viikoittain palavista katsomoista Keski-Euroopassa.

Jos Keski-Euroopan löyhien turvallisuussääntöjen maissa vaaratilanteet ovat äärettömän harvinaisia miksi Suomessa yksikin yli neliömetrin muovin pala on paloturvallisuusriski?

Willimiehet

2015
#KSFSK
Yhdessä tätä hommaa tehdään
2014
Vaihtoehto läpsyttimille?
"Only" ice hockey
Missä olit kun...
Are you ready Europe?
2013
Avoimen liigan puolesta
Sisältöä!
Meidän jengi
Kaiteella: Jani Nieminen
Hävettääkö, Eero Tuominen?
Kiitos Hattu
Invaasio 2012
2012
Kannattajissa on eroja
Toimittajantyön sietämätön vaikeus
Keltamusta syksy
#OurBoySals
@Lahti 06102012
Tänään on se päivä
Taking it to the streets
Kun scene itseään jalkaan ampui
Kiitos ja onnea, Atu!
Laulutreenit
Tikulla silmään!
2011
Willimiehet + analyysi = match made in heaven
Welcome back Richard!
Joko sinä luovutit?
Fanikatsomot taas tulimerenä!
Yle Etelä-Karjala harjoittelee paskaa uutisointia
Palaa vai eikö palaa - siinäpä kysymys
Lahdessa käytiin toistamiseenkin...
2010
Willimiehet vastaavat huutoon
Scott Barneyn kirje SaiPan kannattajille
Ainoa oikea vaihtoehto?
Lahti haltuun - osa yksi
Jyväskylä - kulttuurin kehto
Willimiehet nyt netissä!